vrijdag 2 september 2016

Brexit is bezuiniging voor EU


Hieronder volgen 3 artikelen met daaronder mijn mening. Artikel 1: Brexit dreigt nl 750 miljoen te kosten. Artikel 2: NL is grootste nettobetaler in EU (een artikel van voordat er sprake was van een brexit). 3) Wat Britten verliezen bij exit EU

 Brexit dreigt Nederland 750 miljoen euro extra EU-bijdrage te kosten

Gisteren, 16:36

AFP

Geschreven door

Thomas Spekschoor

Correspondent Europa

De brexit kan Nederland honderden miljoenen extra gaan kosten aan EU-contributie. Groot-Brittannië draagt jaarlijks miljarden bij aan de Europese begroting en door de brexit valt die bijdrage weg. Nederland is nu al één van de grootste betalers, daar kan per Nederlander nog eens veertig euro per jaar bij komen.

Het tekort dat overblijft na de brexit wordt geschat op ruim 13 miljard euro. Dat is een netto bedrag, dus daarin is geld dat niet meer naar de Britten gaat, zoals landbouwsubsidies, al verrekend.

Bezuinigen


"In het huidige systeem draagt Nederland zo'n 5 procent bij aan de begroting", zegt de Gentse hoogleraar Herman Matthijs. "Het Britse gat is ruim 13 miljard euro. Als Nederland daarvan dan ook iets meer dan 5 procent moet betalen kom je uit op een extra bedrag van zo'n 750 miljoen euro."

De cijfers van Matthijs worden bevestigd door berekeningen van de Franse senaat.

Europa zou natuurlijk ook kunnen bezuinigen om het Britse gat te dichten. Maar in het verleden is gebleken dat bezuinigen in Europa erg moeilijk is. Toch moet dat gebeuren, zegt vrijwel de volledige Tweede Kamer.

De EU gaf vorig jaar ruim 145 miljard euro uit. Dat bedrag wordt gebruikt om de Brusselse ambtenaren mee te betalen, maar er gaat ook geld naar bijvoorbeeld landbouwsubsidies en de aanleg van wegen. De rekening wordt betaald door de lidstaten.

De rijke landen betalen veel, de armere landen weinig. Nederland betaalde vorig jaar zo'n 5 procent, Groot-Brittannië zo'n 15 procent. Na een brexit moet er dus worden bezuinigd, of de bijdrage van de Britten moet door andere landen worden opgehoest.

De berekeningen verschillen, maar als de bijdrage van Groot-Brittannië aan de Europese Unie volledig stopt kan dat Nederland maximaal 750 miljoen euro kosten. In alle berekeningen betaalt Nederland extra.

"Uiteindelijk kan de rekening zelfs nog hoger uitpakken. Er ontstaat niet alleen een gat in de Europese begroting na een brexit, zegt Matthijs. "De Britten dragen ook bij aan het Europees ontwikkelingsfonds en de Europese investeringsbank. De Bank of England heeft ook nog zo'n 13 procent van de aandelen van de ECB. Die bedragen staan niet in de Europese begroting, maar vallen wel weg."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten